Top 10 podcast microfoons

Ga je een podcast beginnen? Dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een geschikte podcast microfoon. Ik heb een top 10 voor je gemaakt!

Wanneer je een podcast gaat beginnen, is dit een van de eerste vraagstukken die naar boven komt: Welke microfoon ga ik gebruiken? Er zijn enorm veel verschillende microfoons en het is een heel klusje om uit te zoeken welke microfoon het beste past bij jouw wensen. Wil je echt een studiokwaliteit? Of neem je er genoegen mee als je goed te verstaan bent?

Ik heb een top 10 podcast microfoons voor je gemaakt. Al deze microfoons zijn te vinden op YouTube zodat je zelf ook nog even onderzoek kan doen naar welke jij het fijnst vindt om naar te luisteren.

USB of XLR microfoon

Allereerst is het goed om na te denken of je een USB of XLR microfoon wilt. Een wat?! Hoor ik je nu denken….

Bij een USB microfoon heb je – zoals je misschien al verwacht – een USB aansluiting. Dit betekend dat je deze in je laptop kan pluggen en kan opnemen Dit is heel gunstig voor als je op een makkelijke manier, goed geluid wilt hebben. Je hoeft hier niet heel technisch voor te zijn.

Bij een XLR aansluiting heb je een mengtafel (audio interface) nodig. Deze sluit je hier op aan en vervolgens sluit je de mengtafel aan op je laptop of stop je er een Micro sim in om op te nemen. Hier is iets meer technische kennis voor nodig.

Dynamisch of condensator microfoon

Onder alle microfoons, zijn er ook nog eens 2 verschillende soorten. Deze twee soorten microfoons verwerken allebei op hun eigen manier het geluid. Het belangrijkste is dat je weet welke je in jouw situatie het beste kan gebruiken:

Een dynamische microfoon kan goed tegen temperatuurverschillen, vocht en harde geluiden. Doordat ze zoveel kunnen hebben, hebben ze ook vaak een lange levensduur. Het geluid wat hiermee wordt geproduceerd is minder natuurlijk, maar omgevingsgeluiden worden er goed uitgefilterd.

Een condensator microfoon pikt veel beter de details op en laat het geluid natuurlijker klinken. Kleine microfoons, zoals de dasspeld, is vaak een condensator en genereerd een prima geluid. De condensator microfoon pikt echter wel meer omgevingsgeluiden op, dus als je aan een drukke weg woont, kan je waarschijnlijk beter voor een dynamische microfoon kiezen.

Top 10 podcast microfoons

1. Shure SM7B

Shure SM7B

Deze microfoon kan je gebruiken voor écht goede kwaliteit en wordt dus ook regelmatig in studio’s gebruikt. Hij is wel aardig aan de prijs, vooral omdat je – naast de microfoon zelf – ook een audio interface nodig hebt. Het geluid dat deze microfoon opneemt is warm en je hoort vrijwel geen omgevingsgeluiden zoals verkeer, vliegtuigen, een deur die dicht gaat of een blaffende hond. Deze microfoon is afgeschermd tegen elektromagnetische golven, waardoor je opnames vrij blijven van storing.

2. Rode Podmic

Rode Podmic

Ook een van de bekendere microfoons én speciaal ontworpen voor podcasten is de Rode Podmic. Deze podcast microfoon heeft een ingebouwde pop-filter, waardoor je geen last zult hebben van de harde P’s en T’s. Hij is speciaal ontworpen voor spraak opname en wordt ook veel gebruikt in podcast studio’s. De Podmic geeft een helder geluid en is een XLR condensator. Hij is het beste in combinatie met de Rodecaster Pro, maar kan ook gebruikt worden met een andere audio interface. Wanneer je meerdere microfoons nodig hebt in bijvoorbeeld een studio of voor interviews, is dit een betaalbaardere set dan bovenstaande.

3. Shure MV7

Shure MV7

Dit is eigenlijk een beetje de tussenweg tussen hele professionele opnames en de makkelijke manier van podcasten. Hij heeft dan ook zowel een XLR als USB aansluiting, zodat je zelf kan kiezen van welke je gebruik wilt maken.  Het is een dynamische microfoon, waardoor vrijwel alle omgevingsgeluiden er uit worden gefilterd. De Shure MV7 is speciaal ontworpen voor podcasten en levert een geweldige kwaliteit. Met de knopjes op deze microfoon kan je – wanneer je de USB aansluiting gebruikt – zowel het geluid naar je koptelefoon aanpassen als het geluid dat je opneemt. Ook kan je gebruik maken van een App om tijdens het opnemen het geluid te regelen.

4. Rode NT1-a

Rode NT1-a

Deze kwalitatieve microfoon heeft een cardioïde patroon. Dit betekend dat hij alleen geluiden vanaf de voorkant oppikt. Geluiden van de zij- en achterkant worden genegeerd, wat heel gunstig is bij het opnemen van een podcast. Deze microfoon wordt geleverd met een schokbreker, popfilter, XLR kabel en stofhoes. Je hebt dus nog wel een standaard en een audio interface nodig. Maar het geluid wat deze microfoon levert is erg goed.

5. Blue Yeti X

Blue Yeti X

De Blue Yeti X heeft 4 patronen en geeft een hele goede kwaliteit geluid. Deze USB microfoon heeft een afgeplatte microfoon, is iets kleiner en lichter dan de Blue Yeti en heeft maar 2 knoppen waarmee je hetzelfde kunt doen. Een wat strakker design dus, fijn voor als je video combineert met je podcast opnemen. De kop is draaibaar, waardoor het makkelijk is om hem naar je mond toe te bewegen.

Deze microfoon heeft led lampjes rondom de volumeknop zitten, die je laten zien hoe hard het geluid is. Je kan de kleur van deze led lampjes zelf aanpassen. De aansluiting voor je koptelefoon geeft een vertragingsvrije reactie geeft en hoort zowel het geluid van je microfoon als van je aangesloten computer via de koptelefoon (handig voor als er een muziekje onder staat bijvoorbeeld)
Met de gehele Blue Yeti serie kan je gebruik maken van de Blue Voice software, waarin je kan opnemen en het geluid aanpassen.

De patronen van een microfoon geeft aan van welke kan hij opneemt. De 4 patronen van deze microfoon zijn:

  • Één kant opnemen, jezelf dus.
  • 2 kanten opnemen, handig voor een interview.
  • 360 graden opnemen, voor op het midden van de tafel bijvoorbeeld.
  • Stereo, hierbij hoor je echt duidelijk verschil of je vanaf links of rechts praat.

6. Blue Yeti

Blue Yeti

Een hele populaire podcast microfoon die iets groter en zwaarder dan de Blue Yeti X. Hij is verkrijgbaar in 4 verschillende kleuren en heeft naast de volumeknop voor de koptelefoon, ook een ‘mute’ en een knop waarmee je het geluid van de opname kunt bepalen. Het geluid is iets minder goed dan de Blue Yeti X, maar alsnog echt een goede kwaliteit. Ook deze microfoon heeft een USB aansluiting en een draaibare kop. Daarnaast zorgt de aansluiting van je koptelefoon voor een vertragingsvrije reactie geeft en hoor je ook bij deze zowel het geluid van je koptelefoon als de aangesloten computer. Met de Blue Voice software, kan je je podcast opnemen en het geluid aanpassen.

Ook deze microfoon heeft 4 patronen:

  • Één kant opnemen, jezelf dus.
  • 2 kanten opnemen, handig voor een interview.
  • 360 graden opnemen, voor op het midden van de tafel bijvoorbeeld.
  • Stereo, hierbij hoor je echt duidelijk verschil of je vanaf links of rechts praat.

7. HyperX QuadCast S

HyperX Quadcast S

Deze kleurrijke USB condensator microfoon geeft een helder geluid. Hij wordt geleverd met een stevig standaard inclusief schokbreker. Dit zorgt ervoor dat je het niet hoort wanneer je tegen de tafel stoot of iets op tafel legt. Ook heeft de microfoon een ingebouwde popfilter waardoor je eigenlijk geen extra accessoires nodig hebt bij deze microfoon. Hij heeft een handige sterkte regelaar en een knop om de microfoon uit te zetten. De LED lampjes in de microfoon kan je aanpassen in de bijbehorende App.

Hij heeft net als de bovenstaande Yeti’s 4 patronen:

  • Één kant opnemen, jezelf dus.
  • 2 kanten opnemen, handig voor een interview.
  • 360 graden opnemen, voor op het midden van de tafel bijvoorbeeld.
  • Stereo, hierbij hoor je echt duidelijk verschil of je vanaf links of rechts praat.

Dus, voor een goede kwaliteit én kleurrijke microfoon zit je met deze wel goed.

8. Blue Yeti Nano

Blue Yeti Nano

Dit is de compacte versie van de 3 Yeti’s. Hij is een stuk kleiner en lichter dan de andere twee en heeft ook een USB aansluiting. Handig voor wanneer je veel op reis bent en je toch een goede podcast microfoon mee wilt. Hij heeft een draaibare kop en een mooi design. De aansluiting voor je koptelefoon geeft een vertragingsvrije reactie, dus je hoort het direct wanneer je iets zegt.

Deze microfoon heeft 2 patronen.

  • 1 waarmee je één kant opneemt (jezelf dus)
  • 1 waarmee je 360 graden om de microfoon heen opneemt (handig voor een gesprek aan tafel bijvoorbeeld).

De volumeknop die op de Blue Yeti Nano zit, is alleen voor het geluid dat je in je koptelefoon hoort. Dus niet voor het geluid van je microfoon zelf. Dit kan je natuurlijk wel aanpassen in de Blue Voice software. Een prima microfoon voor een lage prijs dus!

9. Fifine T669

Fifine T669

Een compleet podcast microfoon pakket voor een lage prijs heb je bij deze Fifine T669. Deze microfoon geeft een mooi, professioneel geluid. Het is een cardioïde microfoon waardoor deze de geluiden buiten jouw stem om blokkeert. Verder is het een USB condensator microfoon, wat hem makkelijk maakt in gebruik. Via een knopje op de microfoon kan je het geluid afstellen.

Ook hoef je je geen zorgen te maken als je iets typt of tegen de tafel stoot, want deze microfoon heeft ingebouwde schokdempers en een meegeleverde shockmount. Daarnaast krijg je ook een tafelstandaard, verstelbare arm-standaard, windkap en een popfilter. Het complete pakket dus voor een hele goede prijs.

10. Rode NT-USB mini

Rode NT-USB mini

Nummer 10 van deze lijst, maar zeker een hele goede podcast microfoon is de Rode NT-USB mini. Deze sluit je dus met de USB kabel aan je laptop waardoor het makkelijk is om op te nemen. Het is een cadioïde waardoor hij gefocust is op spraak en de geluiden daarbuiten blokkeerd. Dit is natuurlijk heel gunstig is bij het maken van een podcast. De microfoon heeft een ingebouwde pop-filter, wat ervoor zorgt dat de harde P’s en T’s er uit gefilterd worden. Wel is deze microfoon vrij klein, waardoor het handig kan zijn om een microfoon arm te gebruiken.

Dat waren ze! Mijn top 10 podcast microfoons.

Ik heb niet alle microfoons zelf getest, maar hier wel onderzoek naar gedaan. Alle microfoons zijn te vinden op YouTube, waardoor je zelf ook kan luisteren welke jij het prettigst vindt.

Wil je meer podcast tips? Volg mij dan op Instagram @depodcastmentor. Heb je hulp nodig bij jouw podcast? Kijk gerust even rond op mijn website of boek een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Liefs,

Jessica

De meeste linkjes in deze blog verwijzen je door naar een webshop, hier zitten ook affiliate linkjes tussen. Wanneer jij iets bij deze webshop koopt, krijg ik hier een klein percentage van. Jij betaald niks extra.

Meer inspiratie

Wat zijn goede luistercijfers voor je podcast?
Wat zijn goede luistercijfers voor je podcast?

Als je een podcast begint, komt de vraag ongetwijfeld op: Hoe doet mijn podcast het in vergelijking met anderen? Het is volkomen begrijpelijk om nieuwsgierig te zijn naar je luistercijfers en te willen weten of je op de juiste weg zit. Cijfers kunnen echter een...

Hoe maak je een succesvolle podcast?
Hoe maak je een succesvolle podcast?

Het starten van een succesvolle podcast lijkt misschien overweldigend en lastig, maar met de juiste aanpak kun je jezelf onderscheiden in deze groeiende markt. Adine Faber-Versluis, host van de Moneymind Podcast, deelt haar ervaringen en inzichten over hoe je met een...

Is een podcast maken moeilijk?
Is een podcast maken moeilijk?

Als je eraan denkt om je eigen podcast te starten, vraag je je misschien af: 'Is een podcast maken moeilijk?' Het is een logische vraag, vooral als je voor het eerst met podcasten begint en je niet precies weet wat er allemaal bij komt kijken. Gelukkig is het...