Een podcast jaarreflectie voor groei en succes

Als je een succesvolle podcast wilt hebben, is het belangrijk om zo nu en dan terug te kijken op wat er goed is gegaan en wat minder goed. Rond de jaarwisseling is een fijn moment om dat te doen en terug te kijken op het afgelopen jaar. Maar het is zeker aan te raden om […]
Podcast jaarreflectie

Als je een succesvolle podcast wilt hebben, is het belangrijk om zo nu en dan terug te kijken op wat er goed is gegaan en wat minder goed. Rond de jaarwisseling is een fijn moment om dat te doen en terug te kijken op het afgelopen jaar. Maar het is zeker aan te raden om het vaker te doen dan 1x per jaar. Van een podcast jaarreflectie (of maandreflectie) leer je onwijs veel, want wat de afgelopen tijd niet werkte, hoef je niet te blijven doen. Je maakt weer een frisse start met nieuwe ideeën. Ben je benieuwd welke stappen je moet doorlopen? Lees verder of luister de podcast aflevering.

Reflecteren op je podcastjaar

Reflecteren geeft je waardevolle inzichten over groei en ontwikkeling. Veel ondernemers doen dit al voor hun bedrijf, maar ik denk dat het ook belangrijk is om dit voor je podcast te doen. Het zorgt ervoor dat je gaat kijken naar onder andere:

  • Wat ging er goed?
  • Wat ging er minder goed?
  • Waar heb ik veel tijd aan besteedt en had weinig effect?
  • Waar zou ik meer tijd aan willen besteden?

Ik gebruik mijn podcast ook als marketingkanaal, dus ik vind het fijn en belangrijk om erbij stil te staan hoe ik mijn podcast kan laten groeien. Zelf en met mijn klanten doe ik dit iedere maand. We kijken terug op de afgelopen maand en vooruit op de komende maand. Het is zo makkelijk om continu door te denderen en alleen te kijken naar wat je nog wilt bereiken. Maar kijk ook gewoon eens terug naar wat er al allemaal is gelukt, welke successen je allemaal hebt behaald!

Het zorgt voor motivatie en nieuwe energie om weer door te gaan.

Soms kan het lijken alsof er niks is gebeurd. Alsof het aantal luisteraars niet echt stijgt, je geen klanten uit je podcast haalt en amper bereik hebt. Maar door bewust een podcast jaarreflectie te maken, zul je zien dat dat niet waar is.

Vragen tijdens je podcast reflectie

Zoals hierboven al beschreven is het goed om jezelf af te vragen wat er goed ging en wat er minder goed ging. Waar je veel tijd aan hebt besteedt met weinig effect, en waar je meer tijd aan had willen besteden.

Het is goed om dieper in te gaan op de antwoorden die daaruit komen en specifiek naar bepaalde onderwerpen te kijken.

Als je bijvoorbeeld kijkt naar je cijfers, neem even het aantal downloads. Kijk eens of je kunt achterhalen wanneer het bijvoorbeeld meer werd. Ben je meer gaan promoten? Ben je consistent gaan publiceren? Heb je gasten geïnterviewd met een groot bereik?

Of is het op een bepaald moment juist minder geworden? Hoe kan je dat verklaren?

En ga vervolgens specifiek naar bepaalde onderwerpen kijken. Wat ging er goed in de promotie? Wat ging er inhoudelijk goed? Wat had het meeste effect? Wat had het minste effect? Waar heb je heel veel tijd aan besteedt? En zou je eigenlijk minder tijd aan willen besteden? Welke skills heb je ontwikkeld die jou hebben geholpen een betere podcaster te worden?

Het is ook goed om naar belemmerende overtuigingen te kijken. Welke belemmerende overtuigingen hebben jou tegengehouden je podcast zo succesvol te maken als je zou willen? Als jij bijvoorbeeld de overtuiging hebt dat je niet goed genoeg bent, dan is de kans heel groot dat je je podcast minder vaak promoot dan nodig is voor een groter bereik. Het zorgt er misschien ook wel voor dat jij gasten niet vraagt die je eigenlijk wel heel graag voor je podcast wilt interviewen.

Vooruitkijken naar het komende jaar

Wanneer je alle vragen aan jezelf hebt gesteld die je helder wilt krijgen, is het tijd om vooruit te kijken naar het komende jaar of de komende maand. Dat begint bij cijfers: Hoeveel downloads wil je? Hoeveel Unieke luisteraars wil je? Hoeveel volgers wil je? En wat ga je doen om dat te bereiken?

Ik raad je aan om een concreet plan te maken voor de komende tijd. Dus wat ga je precies doen om die doelen te behalen?

Misschien ga je van elke podcast aflevering een reel of audiogram maken? Of schrijf je van iedere aflevering een post. Stuur je een e-mail naar je e-maillijst dat er een nieuwe aflevering online staat. Ga je een SEO-vriendelijke blog (laten) schrijven om je vindbaarheid te vergroten.

Wat ga je doen om je doelen te bereiken en hoe zorg je ervoor dat je dat ook daadwerkelijk gaat doen?

Dus hoe ziet dat eruit? Heb je een vaste planning waarin je deze nieuwe taken gaat vastleggen? Ga je alles uitbesteden?

Voor mij helpt het ook om te kijken naar hoe deze doelen bijdragen aan mijn leven. Dus wat voor invloed heeft het op mijn leven als ik dat aantal downloads behaal? Of als ik x aantal klanten uit mijn podcast haal?

Voor mij is dat bijvoorbeeld meer autoriteit opbouwen, meer podcasters helpen, meer en sneller content creëren en investeren in een duurzaam marketingkanaal. Met als resultaat dat ik er meer klanten uithaal en meer tijd en vrijheid hebt om te reizen.

Wat is voor jou het doel op persoonlijk vlak?

Podcast reflectie maken

Om je te helpen bij het reflecteren op je podcastjaar en het vooruitkijken naar de komende tijd, heb ik een podcast jaarreflectie gemaakt. Dit document bevat een reeks vragen die je kunnen helpen een helder beeld te krijgen van het afgelopen jaar en om doelen te stellen voor het komende jaar. De vragen variëren van het analyseren van statistieken en resultaten tot het identificeren van belemmerende overtuigingen die je tegenhouden om jouw podcast tot een succes te maken.

Je kunt de jaarreflectie gratis downloaden en invullen. Als je serieus aan de slag wilt met je podcast, raad ik je zeker aan om deze podcast jaarreflectie te downloaden.

Veel succes en plezier met het invullen ervan!

Wil je meer tips over podcasten? Abonneer je dan op mijn podcast via Apple of Spotify.

Liefs,

Jessica

Podcast Jaarreflectie

Download nu deze gratis podcast jaarreflecie om terug te blikken op het afgelopen jaar en vooruit te kijken naar komend jaar. Dit gaat zorgen voor duidelijkeid, concrete actiepunten en groei van je podcast én je bedrijf!

Meer inspiratie

Podcasten met behulp van Human Design
Podcasten met behulp van Human Design

Human Design kan je helpen meer inzicht te krijgen in wie je bent, wat goed werkt voor jou en wat niet. En als ik aan Human Design denk, dan denk ik aan Hiske van allesoverhumandesign.nl. In de podcast aflevering Human Design & Podcasten ga ik in gesprek met haar....

Hoe kies je een podcast host?
Hoe kies je een podcast host?

Als je gaat starten met een podcast, dan is het één van de eerste dingen die je moet kiezen: een podcast host. Als je je er al een beetje in hebt verdiept, zul je weten dat er een enorme hoeveelheid aan hosts is en dat het best overweldigend is om ze allemaal uit te...

Je podcast herstarten, denk hieraan!
Je podcast herstarten, denk hieraan!

Je bent ooit vol enthousiasme gestart met je podcast, maar er kwam een moment dat het niet meer ging en je ermee stopte. Misschien had je te weinig tijd, moeite met de consistentie of haalde je er nog niet uit waar je op hoopte. Maar... nu is het tijd om je podcast te...