Meer podcast reviews krijgen: zo doe je dat

Reviews voor je podcast zijn belangrijk als je wilt dat meer mensen naar jouw podcast luisteren. Maar hoe krijg je ze dan? Je ziet podcasters met honderden reviews, maar ondanks dat je wel luisteraars hebt, lukt het je niet om reviews te verzamelen. In deze blog deel ik tips met je om deze wel te […]
Jessica

Reviews voor je podcast zijn belangrijk als je wilt dat meer mensen naar jouw podcast luisteren. Maar hoe krijg je ze dan? Je ziet podcasters met honderden reviews, maar ondanks dat je wel luisteraars hebt, lukt het je niet om reviews te verzamelen. In deze blog deel ik tips met je om deze wel te ontvangen.

Lees verder, of luister naar deze podcast aflevering:

Waarom zijn reviews belangrijk?

Veel podcasters denken dat het invloed heeft op je zichtbaarheid in Apple podcast en Spotify. Dus hoe meer reviews je hebt, hoe hoger ze je zetten. Apple Podcast geeft aan dat dit niet waar is.
Waarom is het dan belangrijk om die reviews te ontvangen? Eigenlijk heel simpel: het is social proof.

Het geeft mensen het vertrouwen dat jouw podcast goed is en het waard is om te starten met luisteren. Vaak willen luisteraars heel graag een nieuwe podcast ontdekken, maar doordat deze vaak al zo’n 30 minuten duurt, is het fijn om te weten dat anderen positief erover zijn.

Hoe meer positieve reviews je hebt, hoe meer nieuwe luisteraars zullen beginnen aan je podcast

Hoe stimuleer je het ontvangen van podcast reviews?

Om meer reviews te ontvangen, is het belangrijk om zelf actief te stimuleren om feedback te geven. Luisteraars geven vaak niet uit zichzelf een review, simpelweg omdat ze het vergeten. Ze luisteren je aflevering, denken ‘wow, dat was super interessant’, en gaan weer verder met hun dag. Vaak weten luisteraars ook niet hoe ze die review kunnen geven en hoe belangrijk het is voor jou.

Een effectieve manier om dit te doen is door het proces van het achterlaten van een review zo eenvoudig mogelijk te maken: vertel je luisteraars hoe ze een review kunnen geven.

Je kunt in de afleveringen zelf om een review vragen. Het is sowieso altijd handig om 1 duidelijke call to action te gebruiken per aflevering, en dit af te wisselen. Bedenk per aflevering wat je wilt dat ze gaan doen. Door 1 duidelijke CTA te geven, is de kans groter dat ze het ook echt gaan doen, dan wanneer je 10 verschillende CTA’s tegelijkertijd gebruikt na iedere aflevering.

Daarnaast kun je het ook persoonlijk vragen, bijvoorbeeld wanneer een luisteraar je een berichtje stuurt. Maak het hierbij weer zo makkelijk mogelijk: vraag of ze een review willen geven en via welke App ze luisteren. Daarna geef je de instructies.

Hoe kun je een review geven?

Veel mensen weten niet hoe ze een review kunnen geven voor je podcast, dus het is goed om dit altijd te benoemen bij het vragen ervan.

Apple podcast: Ga naar de podcast feed (waar alle afleveringen van de podcast staan, scroll naar beneden totdat je ziet staan ‘Beoordelingen en recensies’, hier kun je op een aantal sterren klikken en eventueel een geschreven review achterlaten.
Spotify: Ga naar de podcast feed en helemaal bovenaan zie de staan ‘volgen’, een bel, instellingen en 3 puntjes. Klik op de 3 puntjes en vervolgens op ‘show beoordelen’ hier kun je een aantal sterren achterlaten.

4 tips voor het ontvangen van meer podcast reviews

Een aantal extra tips die helpen bij het ontvangen van meer reviews:

 • Vraag om reviews
  Zoals ik net al zei is dit een heel effectieve manier om reviews te ontvangen. Vraag erom bij de luisteraars waarvan je een berichtje ontvangt. Leg uit hoe belangrijk het voor je is en vraag of ze een review willen geven. Het feit dat ze de moeite doen om je een berichtje, betekent dat ze dit waarschijnlijk ook met liefde voor je willen doen.
 • Winacties en giveaways:
  Organiseer een winactie waarbij je luisteraars kans maken op prijzen zoals bijvoorbeeld een boek, merchandise, een gratis 1:1 sessie of een kleine cursus. Om mee te doen, moeten ze een review achterlaten.
 • Stel een Review-Doel:
  Stel een specifiek doel voor het aantal reviews dat je wilt bereiken binnen een bepaalde periode. Communiceer dit doel naar je luisteraars en beloof iets speciaals, zoals een bonusaflevering of een exclusieve Q&A, wanneer het doel wordt bereikt.
 • Vraag om reviews bij je Instagram volgers
  Dit is niet voor de podcast App, maar wel social proof. Je kunt door het vragen om reviews in je stories mooie reacties krijgen die je vervolgens kunt delen in een post, een reel en op je podcast cover. Hoe meer social proof, hoe meer mensen beginnen aan je podcast.
  Je kunt natuurlijk ook een specifieke vraag stellen, zoals: Wat is jouw favoriete aflevering (en waarom)? Wat is je het meest bijgebleven van mijn podcast?

Naast dat je zelf natuurlijk heel graag reviews wilt ontvangen, willen andere podcasters dat ook. Dus geef zelf ook een review als jij een podcast leuk vindt. Zo supporten we elkaar in de podcast community!

Liefs,

Jessica

Meer inspiratie

Een podcast jaarreflectie voor groei en succes
Een podcast jaarreflectie voor groei en succes

Als je een succesvolle podcast wilt hebben, is het belangrijk om zo nu en dan terug te kijken op wat er goed is gegaan en wat minder goed. Rond de jaarwisseling is een fijn moment om dat te doen en terug te kijken op het afgelopen jaar. Maar het is zeker aan te raden...

Podcasten met behulp van Human Design
Podcasten met behulp van Human Design

Human Design kan je helpen meer inzicht te krijgen in wie je bent, wat goed werkt voor jou en wat niet. En als ik aan Human Design denk, dan denk ik aan Hiske van allesoverhumandesign.nl. In de podcast aflevering Human Design & Podcasten ga ik in gesprek met haar....

Hoe kies je een podcast host?
Hoe kies je een podcast host?

Als je gaat starten met een podcast, dan is het één van de eerste dingen die je moet kiezen: een podcast host. Als je je er al een beetje in hebt verdiept, zul je weten dat er een enorme hoeveelheid aan hosts is en dat het best overweldigend is om ze allemaal uit te...