Als je gaat starten met een podcast, dan is het één van de eerste dingen die je moet kiezen: een podcast host.
Als je je er al een beetje in hebt verdiept, zul je weten dat er een enorme hoeveelheid aan hosts is en dat het best overweldigend is om ze allemaal uit te zoeken en daar de beste uit te kiezen.
Lucky you, want dat heb ik al voor je gedaan. In dit artikel leg ik je uit wat een podcast host precies is, waar je op moet letten en naar welke host mijn voorkeur uit gaat.
Liever luisteren? Luister dan deze podcast aflevering:
Wat is een podcast host?
Een podcast host kun je zien als het digitale huis van je podcast. Het is de technische basis van je podcast, die ervoor zorgt dat jouw afleveringen te beluisteren zijn via de verschillende zoals Apple Podcast en Spotify. Je kunt het vergelijken met een websitehost voor websites.
Als je alles goed hebt ingesteld via de podcast host, hoef je in het vervolg alleen daar je podcast op te zetten. Het komt dan automatisch op de verschillende platformen.
Het is verstandig om na te denken welke podcast host je kiest. Er is een enorme hoeveelheid waar je uit kunt kiezen.
Waar moet je op letten?
Iedere host heeft plus- en minpunten en het is natuurlijk per persoon en podcast verschillend wat belangrijk is. Maar er zijn een aantal dingen die naar mijn idee voor iedere podcaster belangrijk zijn om op te letten, namelijk:
Statistieken.
Kijk welke statistieken je via de host te zien krijgt. Is het een onafhankelijke host waardoor je gecombineerde statistieken te zien krijgt? Of is de host onderdeel van één van de podcast kanalen?
De statistieken die je sowieso wilt zien via de podcast host zijn het totaal aantal downloads, het aantal unieke luisteraars, downloads per aflevering, downloads per kanaal en demografische gegevens. Het is ook fijn om te weten op welke dag je luisteraars luisteren en wat de gemiddelde luistertijd per aflevering is.
Kijk dus naar wat jij belangrijk vind. Sommige hosts laten de top 5 afleveringen in 1 oogopslag aan je zien en bij een andere host heb je de mogelijkheid om te achterhalen waar je luisteraars pauzeren of stoppen met luisteren.
Vaak zijn er ook verschillende abonnementen die je kunt afnemen. Afhankelijk van het pakket, kun je meer of minder statistieken zien (en van andere features gebruikmaken).
Sidenote: je kunt de statistieken per kanaal ook altijd bekijken via het platform zelf. Kijk bijvoorbeeld op Apple of Spotify.
Geoptimaliseerd voor Google
Dit is een groot voordeel en naar mijn mening zeker belangrijk om hier rekening mee te houden. Mijn eigen podcast en de podcasts van mijn klanten worden regelmatig via Google gevonden door de podcast host waarbij we zitten. Wanneer je zelf rekening houdt met SEO in je titels en beschrijvingen, kan dit zorgen voor veel meer luisteraars.
Eigen podcast website
Het hebben van een eigen podcast website via de host, zorgt ervoor dat je een professioneel uitziende website kunt delen om je podcast te promoten. Deze link is slim om te delen, omdat mensen dan direct al je afleveringen zien én verder kunnen klikken naar de gewenste podcast app. Je sluit mensen hierdoor dus niet buiten door een Spotify link te delen terwijl ze niet via Spotify luisteren.
Embedded player (en embedded list)
Dit is een player zoals ik bovenaan deze pagina heb staan van de podcastaflevering die ik hierover maakte. Super handig voor in blogs zoals deze of in bijvoorbeeld een e-mail. Je kunt altijd een embedded player krijgen via Spotify, maar in eigen huiskleuren en onafhankelijk is vaak toch fijner. De embedded playlist is een lijst met al je afleveringen. Deze is handig om te plaatsen op de podcast pagina van je website. Nieuwe afleveringen worden hier automatisch aan toegevoegd.
Overige opties
Verder kun je het belangrijk vinden
- Zijn er AI opties? Bijvoorbeeld de mogelijkheid om je audiokwaliteit automatisch te verbeteren of je afleveringen te transcriberen.
- In welke taal de host is, kun je alles goed lezen en begrijp je alles?
- Kun je gebruikers aan je account toevoegen? Als je bijvoorbeeld je podcast laat editen maar liever niet je wachtwoord wilt geven.
- Kun je een private podcast starten? Of een eigen podcast app maken via de host?
- Kun je soundbites maken ter promotie direct via de host?
- Is het mogelijk om dynamic content toe te voegen?
Wat is voor jouw podcast belangrijk en kan dat via de host die je wilt?
Wat is de beste podcast host?
De beste podcasthost is lastig te zeggen, de wensen zijn voor iedereen anders. Maar een aantal dingen zijn voor iedere podcaster belangrijk en van toepassing. De 3 podcast hosts waar je sowieso zelf nog even naar kunt kijken zijn:
Deze 3 vind ik allemaal goed, maar mijn voorkeur gaat uit naar Springcast.
Waarom Springcast?
Ik heb veel verschillende podcast hosts onderzocht en mee gewerkt en mijn voorkeur gaat uit naar springcast om verschillende redenen:
Allereerst is het een onafhankelijke host die gemengde statistieken laat zien van de verschillende kanalen. Daarnaast krijg je ook de statistieken van Springcast zelf te zien. Luisteraars kunnen namelijk ook direct luisteren via de website of embedded player/playlist van Springcast. De statistieken daarvan zijn bij het advanced pakket vrij uitgebreid, waardoor je ook kunt zien wanneer mensen stoppen met luisteren, pauzeren, doorspoelen, terugspoelen.
Je krijgt bij Springcast altijd een eigen podcast website die geoptimaliseerd is voor Google. Zoals gezegd:
de podcasts van mijn klanten en mij zelf worden regelmatig via Google gevonden dankzij deze host.
De website en embedded players kunnen, afhankelijk van het pakket dat je kiest, aangepast worden naar jouw huisstijl.
Een embedded player krijg je bij Springcast al vanaf het moment dat je de aflevering inplant. Je kunt deze dan dus gebruiken als verborgen podcast door hem al te delen met je e-maillijst of op je website te zetten.
Bij Springcast zit er geen limiet aan het aantal downloads en opslagruimte. Een probleem waar podcasters bij andere hosts wel regelmatig tegenaan lopen.
Je kunt meerdere podcasts hosten vanuit 1 dashboard om het overzichtelijk te houden (je betaalt wel per podcast show). En Springcast heeft de mogelijkheid om grotere pakketten af te nemen, waardoor je bijvoorbeeld ook gebruikers kunt toevoegen aan je podcast, dynamische content kunt toevoegen (voor advertenties), je kunt een private podcast starten of zelfs alleen laten beluisteren via een eigen app en er zijn AI mogelijkheden
Springcast is een Nederlandse podcast host en de klantenservice vind ik zelf onwijs goed. Ze reageren snel en helpen direct waar ze kunnen.
Omdat ik zelf zo enthousiast ben over Springcast en er zelf natuurlijk ook gebruik van maak, mag ik jou iets leuks aanbieden. Jij mag Springcast namelijk 60 dagen gratis uitproberen! Gebruik daarvoor deze link naar Springcast én de code: podcastenmetjessica. Gebruik zowel de link als de code, anders komt het niet goed door.
Is er een gratis podcast host?
De bekendste gratis podcast host is Podcasters for Spotify. Zoals de naam al doet vermoeden is deze host onderdeel (overgenomen) door Spotify. Dit was voorheen Anchor.
Het is een prima host waar veel podcasters gebruik van maken. Een voordeel van deze host is dat je heel makkelijk in de bijbehorende app je podcast kunt opnemen, de intro en outro ervoor en achter plakken en hem online kunt plaatsen.
Een nadeel van Podcasters for Spotify is dat de statistieken die je ziet voornamelijk van Spotify zijn. Je hebt ook geen andere podcast website en podcast players dan die van Spotify.
Als alternatief voor de podcast website kun je wel een linkje via pod.link delen.
Verder zijn er bij deze host ook geen grotere pakketten die je kunt afnemen met meer opties. Het is een eenvoudige host, maar voor veel startende podcasters goed genoeg.
Verhuizen van podcast host
Dan als laatste nog antwoord op de vraag of het mogelijk is om van podcast host te verwisselen. Stel je hebt in het begin voor podcasters for spotify gekozen en besluit dat je toch liever naar Springcast wilt. Wat dan?
Verhuizen kan zeker, je zit niet voor de rest van je podcast carrière vast aan dezelfde host. Je behoudt al je afleveringen, maar niet je statistieken. Die sla je zelf ergens op vóórdat je verhuist en vervolgens krijg je vanaf dat je bent verhuist de nieuwe statistieken van je nieuwe host. Je hebt dus geen totaaloverzicht meer van vóór en na de verhuizing, dit tel je zelf bij elkaar op.
Springcast heeft zelf handige artikelen op de website staan met uitleg hoe je per host naar Springcast kunt verhuizen.
Verder wil ik je nog meegeven om goed te kijken naar nu én de toekomst. Welke host gaat je op lange termijn het meest dienen en opleveren? Als jij je podcast serieus neemt, dan is de investering in een goede host het naar mijn idee echt waard.
Wil je weten welke tool ik gebruik om mijn podcast super makkelijk en snel op te nemen, te editen én te promoten? Beluister dan deze aflevering:
Liefs,
Jessica
*Disclaimers:
- Dit artikel heb ik geschreven op 08-01-2024. In verband met de continue ontwikkelingen kan het zijn dat dit artikel niet helemaal up to date is.
- In dit artikel komen affiliate linkjes voor. Deze zorgen ervoor dat jij kunt profiteren van extra korting en ik krijg ook een kleine bijdrage als jij via deze link lid wordt. Het beïnvloed echter niet mijn mening en aanbevelingen.